Voortent opzetten? 6 tips om perfect en snel op te zetten

Voortent opzetten? 6 tips om perfect en snel op te zetten

De voortent opzetten: voor veel mensen is dit niet bepaald het leukste onderdeel van de vakantie. De glurende blikken van campingburen, hoge temperaturen en onderlinge frustraties kunnen best wat stress opleveren. Pas wanneer het gelukt is om de voortent van de caravan strak en netjes op te zetten, kan het genieten echt beginnen! Zoek jij een makkelijk op te zetten voortent? Een Campout staat in een handomdraai.

Sta jij ook vaak te klungelen tijdens het opzetten van de voortent? Ben je gefrustreerd doordat het niet lukt om de voortent mooi strak op te zetten en erger jij je aan de rimpels in het tentdoek?

Na het lezen van ons stappenplan in deze blog weet jij niet alleen hoe je een voortent strak moet opzetten, maar kun je de voortent zelfs helemaal alleen opzetten. Met deze 6 tips is het opzetten van je caravan voortent gemakkelijk.

Let op: Heb je al een Campout product? Bekijk dan ook onze handleidingen en video's.

1.  Zorg voor een goede voorbereiding

We zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het opzetten van een voortent. Zorg voor een goede voorbereiding voordat je start. Dat doe je als volgt:

  • Inspecteer het kampeerveld: liggen er scherpe takken, stenen of andere obstakels? Verwijder deze dan om te voorkomen dat je grondzeil of tent beschadigt.
  • Zet de caravan neer op de gewenste plaats en draai de pootjes uit. Zorg ervoor dat de caravan goed waterpas staat.
  • Leg een grondzeil neer voor je caravan. Zo voorkom je dat de voortent wordt blootgesteld aan zand of andere viezigheid.
  • Controleer of je beschikt over alle benodigdheden voor het opzetten van de voortent, door alles op het grondzeil neer te leggen. Dit heb je nodig:
    • voortent inclusief frame, tochtstrook en wielflappen
    • klemmen
    • ladderspanners
    • haringen, hamer en haringtrekker
    • framespanner
    • scheerlijnen en andere accessoires

Wil je jezelf echt verzekeren van een goede voorbereiding? Zet de voortent dan eerst thuis op, zodat je al een keer geoefend hebt.

2.  Rits de zijwanden en voorwand uit het tentdoek en trek de voortent door de caravanrail

Of je nu beschikt over een Doréma voortent, een voortent van Isabella of van Campout: iedere voortent voor de caravan beschikt over een zogenaamde tentpees. Dit is een dikke naad die je door de caravanrail trekt.

  • Rits de zijwanden en voorwand uit de voortent, zodat het tentdoek minder zwaar is. Zo kun je de voortent zelfs makkelijk alleen in de caravanrail ritsen.
  • Verdeel de voortent gelijkmatig over de caravanrail. Gebruik eventueel een opstapje om de voortent makkelijk te verplaatsen.

3.  Leg het frame klaar voordat je begint met opbouwen

Het is verstandig om niet zomaar te beginnen met het opbouwen van het frame. Slimmer is het om ook hier te zorgen voor een goede voorbereiding.

  • Leg alle stokken neer op de juiste plaats
  • Voorzie de framestokken alvast van buisklemmen
  • Je bent nu toe aan het plaatsen van de staanders onder het tentdoek. Begin altijd met de middelste staander en plaats deze schuin naar binnen.
  • Daarna bevestig je de middelste dakligger aan de caravan en middenvoor-staander.
  • Plaats de staanders in de hoeken op dezelfde manier, totdat het hele frame compleet is.
  • Laat de staanders nog steeds schuin staan en span het frame nog niet op!

4.  Zet de zijkant en voorkant van de tent haaks op elkaar

De volgende stap is het bevestigen van de ladderspanners en vastzetten van de haringen op de hoeken van de voortent. Zorg ervoor dat alle ritsen van de voortent gesloten zijn.

  • Span de zijwanden strak tegen de caravan aan. Begin dus altijd aan de caravanzijde.
  • Zorg ervoor dat je alle haringen in hetzelfde gat van de ladderspanner plaatst, behalve als je ondergrond niet gelijk (vlak) is. Kijk dan welke nodig is voor een optimale spanning.
  • Trek de hoeken aan de voorzijde van de tent goed strak, zodat de zijkant en voorkant van de voortent haaks op elkaar staan.

5.  Plaats ladderspanners kruislings over de ritsen

Teveel spanning op ritsen zorgt er vaak voor dat de rits open gaat staan of zelfs kapot gaat. Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je de ladderspanners aan weerszijden van de rits kruislings over elkaar heen spant.

6.  De juiste volgorde voor het opspannen van je frame

Een belangrijke stap in het opzetten van je voortent is het op spanning brengen van het frame. Zorg ook hier dat de ritsen van de voortent gesloten zijn en gebruik een framespanner. Tip, dit is het allerbelangrijkste voor een mooi straks opgezette tent. Span het frame in de juiste volgorde op:

  • Span het frame op de juiste breedte van de voortent
  • Span het frame op de juiste hoogte van de voortent
  • Span het frame op de juiste diepte, via de dakliggers

Is het opspannen goed gelukt? Dan kun je de laatste ladderspanners nu vastzetten.

De puntjes op de i

Het is je gelukt: de voortent strak opzetten! Het vakantie vieren kan bijna beginnen, het is alleen nog tijd voor de laatste puntjes op de i. Bevestig de laatste onderdelen, zoals extra dakliggers, stormbanden, wielflappen, de tochtstrook en gordijnen.

Hoe zit het ook alweer: moeten de flappen van de voortent naar binnen of naar buiten worden gevouwen? Het is een veelgestelde vraag rondom het opzetten van een voortent. Bij de meeste voortenten bevinden de afspanners zich aan de buitenzijde van het tentdoek. Daarom vouw je de flappen van de tochtstrook dan naar binnen toe.

Waarom lukt het strak opzetten van de voortent niet?

Op iedere camping zie je het wel: ingezakte of gerimpelde tentdoeken. Het strak opzetten van de voortent is daarbij niet helemaal geslaagd. Maar waarom lukt het strak opzetten van de voortent niet altijd?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het niet lukt om een tent strak op te zetten. Een veelvoorkomend probleem is dat de voortent niet de juiste maat heeft voor de caravan. Daarom is het belangrijk om de omloopmaat van je caravan te kennen. Lees hier meer over het berekenen van de omloopmaat of gebruik de handige meethulp van Campout.

Ben je verzekerd van de juiste maat van je caravan voortent? Dan kan een onjuiste spanning van de staanders en dwarsliggers van het frame zorgen voor een gerimpeld tentdoek.

Perfecte afspanning van je voortent met Campout

Ben je op zoek naar een voortent die je gemakkelijk en zelfs alleen kunt opzetten? De voortenten van Campout zijn voorzien van een aantal elementen, waarmee het strak opzetten van de tent eenvoudig is.

  • Extra hoekafspanningen zorgen voor een nog betere afspanning
  • De trapspanner zorgt voor een goede krachtenverdeling over de tent
  • De elastische ladderspanners voorkomen het uitscheuren van bevestigingshaken
  • Schroefloos bevestigingssysteem voor een sterke, strakke montage
  • Robuust stalen frame inclusief EasyGrip buisklemmen voor gemakkelijke montage

Neem contact op met Campout over het opzetten van de voortent

Wil je meer weten over het strak opzetten van de voortent? De experts van Campout vertellen je graag over het stappenplan en onze tips voor het opzetten van een voortent. Neem direct contact op, dan kan de kampeer-voorpret snel beginnen!