Vakantie voortent checklist

Vakantie voortent checklist

Jaren geleden kwamen wij aan op een camping in Zuid Frankrijk. Helemaal klaar om de voortent aan de caravan te zetten en dan ontdekken dat ik de haringen en afspanelastieken thuis had gelaten.

Even naar de campingwinkel haringen en elastieken halen. Maar natuurlijk niet genoeg in de winkel en erg duur. Dus lokale supermarkt, wat is haring in het Frans?

Om een lang verhaal kort te maken: check voordat je op vakantie gaat jouw voortent.

Je kunt het eenvoudig doen door even de voortent uit de opbergzak te halen en te controleren op gekke vlekken en of scheuren. Neem een stuk doek in beide handen en trek er even goed aan. Zo kun je zien of het doek niet uitgedroogd is en of er nog iets rek in zit zonder gelijk te scheuren. Controleer de ramen op scheuren en vlekken. Loop de pees waarmee de tent aan de caravan zit ook even na en kijk of je hier geen gekke dingen ziet.

Als je tent wat ouder is en je vertrouwt de waterdichtheid niet helemaal, dan kun je een impregneermiddel kopen. Zodra je met mooi weer op vakantie de boel hebt staan, spuit je de tent even helemaal in met dit middel en dan is de tent weer waterdicht. Je kunt het natuurlijk ook voor vertrek doen.

Ook bestaan er reparatiesetjes voor kleine gaatjes en of scheurtjes in je all-season doek. Deze zijn ook verkrijgbaar bij de kampeerwinkels.

Dan zitten er onder aan de tent de afspanelastieken. Loop ze allemaal even na en kijk of ze heel zijn en blijven als je ze er even aan trekt. Zit er een scheur o.i.d. in gok het er dan niet op en vervang deze. De meeste campingshops hebben de afspanelastieken van de verschillende merken, zoals Isabella, Brand, Dorema, Campout wel op voorraad. Ze zitten vaak per 5 of 10 verpakt en kosten altijd veel minder dan in het buitenland op de camping. En een paar extra als reserve kan natuurlijk nooit kwaad.

De haringen zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Kijk of ze recht zijn en of je er genoeg hebt. Kijk ook even of je de juiste haringen hebt. Elke ondergrond vraagt een andere haring. In een volgende blog zal ik hier meer over vertellen.

Dan als laatste het frame. Zit alles erbij? Heb je een opbouwinstructie? De meeste merken hebben wel wat op hun website staan en anders kunnen ze je de instructie wel even mailen. Bij Campout staan er op de site filmpjes met een eenvoudige uitleg over hoe je een tent opbouwt.

Kijk bij het frame ook even naar de buisklemmen of Easy Grips. Kijk of ze nog goed klemmen en of ze nog heel zijn. Na enkele jaren gebruik en veel spanning kunnen ze wel eens scheuren vertonen. Als je nog het oude systeem hebt, die je moet aandraaien met een vleugelmoertje, check dan even of ze niet vast zitten.

Eigenlijk is het allermakkelijkst dat je wat extra tijd neemt om te tent af te breken na een vakantie en even goed schoon te maken. Je loopt dan automatisch alles na en als er iets ontbreekt koop je het bij terugkomst en ben je altijd klaar om goed uitgerust op pad te gaan.

Fijne vakantie.

Ps. Haring in het Frans is een piquet

Vond je dit artikel leuk om te lezen?

Lees dan ook de volgende pagina's:

Meer weten over onze producten?