Wat is de levensduur van een voortent?

Wat is de levensduur van een voortent?

Vraag jij je af wat de levensduur is van een voortent? Een voortent koop je als het goed is niet vaak, daarom wil je jezelf natuurlijk verzekeren van een goede, duurzame aankoop. Maar welke factoren hebben invloed op de levensduur van je tent? En hoe kun je zelf zorgen voor een langere levensduur? We zetten het allemaal voor je op een rij in deze blog.

Factoren die de levensduur van je voortent bepalen

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van je voortent bepalen. Sommige heb je zelf in de hand, andere zijn externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt. 

Kwaliteit

Allereerst is de kwaliteit van het tentdoek en de ritsen van je voortent van groot belang. Dat een tent van kwalitatief materiaal onder vergelijkbare omstandigheden langer meegaat dan een goedkope tent van mindere kwaliteit, zal geen verrassing zijn. 

Toch betekent hoge kwaliteit niet altijd de hoogste prijs. Zo worden de scherp geprijsde voortenten van Campout gemaakt van Mehler Airtex 240. Dit is een sterk geweven polyester stof van Duits fabricaat. Het naadloze dak is waterdicht en stormvast. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit van het materiaal heeft de Campout voortent een langere levensduur. 

De ritsen en stormclips van de voortenten van Campout zijn van het merk YKK. Dit is een premium merk, dat zelfs wordt gebruikt in NASA ruimtevaartpakken en pakken voor diepzeeduikers. Gaat er toch een rits stuk? Geen nood, de ritsen zijn uitwisselbaar en eenvoudig te vervangen. 

Op deze manier biedt Campout met hoogwaardige materialen voortenten met een lange levensduur. 

Gebruik

Een andere belangrijke factor die de levensduur van voortenten beïnvloedt, is hoe de tent gebruikt wordt. Een voortent die maar drie weken per jaar staat, krijgt minder te verduren dan een tent die het hele kampeerseizoen lang gebruikt wordt. 

Daarbij spelen ook externe factoren een rol, zoals het weer en vervuiling vanuit de omgeving. Wordt de voortent blootgesteld aan zoute zeelucht, felle uv-straling door de zon, sneeuw of vogelpoep? Dan heeft dat vanzelfsprekend invloed op de levensduur van je tent.

Tegelijkertijd heb je zelf enige invloed op het gebruik van de tent. Ontstaan er bijvoorbeeld kookvlekken in het tentdoek? Dan kunnen die het materiaal aantasten als je niet zorgt voor goede reiniging. 

Bedenk bij aanschaf ook goed wat voor type kampeerder je bent. Wil je veel rondtrekken en zul je de tent vaak opbouwen en afbreken? Of kampeer je slechts twee weken per jaar op een vaste plek? 

Deze factoren moeten zeker een rol spelen als je een type voortent kiest. Een seizoen lang kamperen doe je bijvoorbeeld liever niet met een lichtgewicht trekkerstent. Zo heeft de mate van gebruik invloed op de levensduur van je voortent. 

Opbergen

De manier waarop je de voortent opbergt, heeft ook invloed op de levensduur. Als het mogelijk is, kies dan voor een plek waar geen direct zonlicht komt. Ook is het belangrijk om de voortent helemaal droog op te bergen, zodat er geen vocht in het tentdoek trekt. 

Uv-straling

Hoe goed je de voortent ook gebruikt en opbergt, uv-straling heeft de grootste invloed op de levensduur van je tent. Deze straling tast het tentdoek aan, op een vergelijkbare manier zoals de zon je huid aantast. 

Je kunt wel even in de zon zitten, maar als je de hele dag aan uv-straling wordt blootgesteld, verbrand je. Zo houdt ook tentdoek niet van deze straling. Wanneer een voortent langdurig in de brandende zon staat, zal dit de levensduur van het tentdoek verkorten. 

Gemiddelde levensduur van een tent

De levensduur van een tent wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit, het gebruik en het opbergen, maar natuurlijk ook door de materiaalkeuze. Zo heb je onder meer de keuze uit een katoenen tent, polyester tent, polykatoenen tent, PVC tent, nylon tent en Ten Cate tentdoek, ieder met hun eigen levensduur. 

Over het algemeen gaat een polyester tent minder lang mee dan de vaak wat duurdere tenten van polykatoen. Polykatoen is een mix van polyester en katoen. Een polyester tent is gevoeliger voor uv-straling dan polykatoen tentdoek. 

Ben je van plan om veel te kamperen in warme landen? Dan is het goed om je daarvan bewust te zijn. Andersom zijn polyester tenten wel aantrekkelijker geprijsd.

We zetten de gemiddelde levensduur van een aantal tenten op een rij: 

  • Polyester tent: 10 - 20 vakantieweken
  • Lichtgewicht polykatoen tent: 15 - 40 vakantieweken
  • Middengewicht polykatoen tent: 20 - 40 vakantieweken
  • Zwaargewicht polykatoen tent: 30 - 55 vakantieweken 

Tips voor een langere levensduur van je voortent

Met de volgende tips zorg je voor een langere levensduur van je voortent. 

  1. Span de voortent op de juiste manier af, want een slecht afgespannen voortent slijt sneller. Als er vouwen in het tentdoek en ramen ontstaan, hoopt zich sneller vuil op en beschadigt de stof. Ook voorkom je met juiste afspanning dat er te veel druk op de ritsen staat.
  2. Behandel het tentdoek met zorg. Reinig de voortent regelmatig door de buitenkant af te spoelen met water. Gebruik alleen een zachte borstel en geen zeep of andere schoonmaakmiddelen, die de impregnering kunnen aantasten. 
  3. Maak de binnenkant van de tent één keer per week schoon, want het tentdoek kan verweren door het zand en vuil dat je mee naar binnen loopt. 

Neem contact op

Ben je op zoek naar een hoogwaardige, kwalitatieve voortent met lange levensduur en een scherpe prijs? Dan ben je bij Campout aan het juiste adres. Bekijk ons assortiment voortenten en neem contact op met onze experts.