Hoe vouw je een voortent op?

Hoe vouw je een voortent op?

Helaas, het kamperen zit er weer op: tijd voor het opvouwen en inpakken van de voortent. Maar oh jee, hoe zit dat ook alweer precies? Hoe vouw je de voortent zo op dat deze weer in de opbergzak past? En moet je nu opvouwen, oprollen of allebei?

In deze blog geven we je een stappenplan voor het snel en makkelijk opvouwen van de voortent van je caravan. Zodat ook het einde van je vakantie gewoon lekker ontspannen verloopt en je weer klaar bent voor het volgende kampeeravontuur. 

Waarom een voortent goed opvouwen?

Wanneer de regen met bakken uit de lucht valt tijdens het afbreken, kun je ervoor kiezen om de voortent in de caravan of auto te gooien. Zo kun je de tent thuis goed laten drogen, schoonmaken en vervolgens opvouwen. Maar waarom is het opvouwen van de voortent zo belangrijk?

Allereerst wil je natuurlijk dat je voortent handzaam mee te nemen is en in de bijbehorende zak past. Maar er zijn meer redenen om je voortent goed op te vouwen.

Verkeerd opvouwen of het proppen van de tent kan leiden tot beschadigingen. Denk bijvoorbeeld aan kapotte ritsen of een kapot tentdoek, met lekkage als resultaat. 

Ook kunnen de ramen van de voortent knikken wanneer je ze verkeerd opvouwt. Het is lastig om deze knik er weer uit te krijgen. 

Voortent schoonmaken

Het meest ideale scenario is om je voortent direct op de camping schoon te maken en op te vouwen, maar daar heb je natuurlijk wel gunstig weer bij nodig. Schoonmaken lukt het beste wanneer de tent nog afgespannen staat. 

Is het droog? Grijp dan de kans om de voortent meteen schoon te maken en goed te laten drogen. Zo kun je de voortent direct netjes opbergen en hoef je deze thuis niet meer op te hangen of op te zetten. Vaak heb je daar thuis ook helemaal niet genoeg ruimte of mogelijkheden voor. 

Een voortent opvouwen doe je zo!

Voortenten voor de caravan zijn vaak groot en onhandig. Met het onderstaande stappenplan vouw je ze toch snel en makkelijk op.

Stap 1

Begin met het losritsen van de ramen, voor- en zijwanden. Maak daarna alle haringen, hoekafspanningen, aansluitdriehoeken en het frame los.  

Stond de voortent op een ruwe of oneffen ondergrond? Zorg dan voor een grondzeil of tenttapijt, om het tentdoek schoon en onbeschadigd op te kunnen leggen.

Stap 2

Spreid nu eerst het tentdak uit, met de buitenzijde van het doek naar beneden gericht. 

Stap 3

Vouw alle uitstekende flappen en stroken van het tentdoek naar binnen, totdat er een rechthoek ontstaat.

Stap 4

Hoe bepaal je de juiste breedte voor het oprollen van je voortent? Dat kun je eenvoudig doen door de opbergzak aan de voorkant bij het tentdak te leggen. 

Stap 5

Vouw de tent net zo lang naar binnen, totdat de tent iets smaller opgevouwen is dan de breedte van de opbergzak. Zorg ervoor dat je steeds de vorm van een rechthoek behoudt. 

Stap 6

Vouw nu de voor- en zijwanden van de voortent op totdat ze dezelfde breedte hebben als het tentdak. Leg deze bovenop het tentdak. 

Je kunt ook accessoires, zoals de aansluitdriehoeken, wielflappen en gordijnen hierop leggen.

Stap 7

Je kunt de tent nu oprollen. Begin aan de achterkant, waar de pees zich bevindt. Zorg ervoor dat je de tent zo strak mogelijk oprolt. 

Stap 8

Je kunt de opgerolde voortent nu in de bijbehorende opbergzak stoppen en bent zo helemaal klaar voor een nieuw kampeeravontuur!

Meer weten over het opvouwen van je caravan voortent? 

Met meer dan 30 jaar kampeerervaring weten de experts van Campout precies hoe je een caravan voortent schoonmaakt en opbergt. De voortenten van Campout kenmerken zich door de combinatie van luxe, innovatief design en optimaal gebruiksgemak. 

Neem contact op

Kom je er met bovenstaand stappenplan nog niet helemaal uit of heb je vragen over het proces? Wil je meer weten over het opvouwen en oprollen van je caravan voortent? Neem dan contact op met de productexperts van Campout.