Hoe verleng je de levensduur van je voortent?

Hoe verleng je de levensduur van je voortent?

Een voortent aanschaffen voor je caravan doe je niet jaarlijks, daarom wil je jezelf verzekeren van een zo lange mogelijke levensduur van de caravan voortent. Natuurlijk is de kwaliteit van het materiaal hiervan van grote invloed, maar wist je dat je zelf ook actief kunt bijdragen aan het verlengen van de levensduur? 

In deze blog vertellen we je welke factoren de levensduur van voortenten beïnvloeden en geven we je tips voor het verlengen daarvan. 

Invloeden op de levensduur van caravan voortenten

Verschillende factoren beïnvloeden de levensduur van caravan voortenten:

  • kwaliteit
  • externe factoren, zoals weer, vervuiling en uv-straling
  • gebruik 

De kwaliteit van het materiaal is natuurlijk van grote invloed op de levensduur. Het tentdak van Campout voortenten wordt speciaal naadloos gefabriceerd, zodat dit waterdicht en stormvast is. Ook wordt het premium merk YKK gebruikt voor de uitwisselbare ritsen en stormclips. Hoogwaardige materialen dragen op deze manier bij aan een langere levensduur.

Daarnaast spelen externe factoren een rol. Zo is uv-straling slecht voor een tentdoek, net als voor je huid. Hoe meer extreme zonnestraling de voortent moet doorstaan, hoe korter de levensduur. Ook andere weersomstandigheden en vervuiling drukken hun stempel op een voortent. Denk aan sneeuw, zoute zeelucht, vogelpoep of schimmelvorming. 

Tot slot bepaalt het gebruik van de voortent deels de levensduur. Een tent die het hele seizoen op de camping staat krijgt nu eenmaal meer te verduren dan wanneer je de tent één week per jaar gebruikt. Ook de manier van schoonmaken en opbergen is van belang. 

Tips voor het verlengen van de levensduur van je voortent

Met goed onderhoud en gebruik kun je de levensduur van een caravan voortent verlengen. We zetten een aantal tips op een rij.

  1. Goede afspanning

Een goede afspanning van de voortent is van belang. Zo voorkom je namelijk dat er bijvoorbeeld regenwater op het tentdoek blijft staan, waarbij de kans op scheuren of vocht ontstaat. Zorg er daarom voor dat je plooien en golven in het tentdoek weghaalt. 

De extra hoekafspanningen van Campout voortenten zorgen voor een eenvoudige, strakke montage van je voortent, waarbij de krachten goed worden verdeeld. 

  1. Plaats geen spullen tegen het tentdoek 

Zorg ervoor dat je nooit spullen rechtstreeks tegen het tentdoek aanzet. Wanneer kastjes, tafels of andere materialen telkens tegen het doek schuren, is de kans groot dat er beschadigingen in het tentdoek ontstaan. Zo kan er zelfs lekkage ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen.

  1. Raak het tentdoek niet aan bij regen

Trekt er een regenbui over de camping? Zorg er dan voor dat je het tentdoek niet aanraakt. Doe je dat toch? Dan kan het water hier blijven ‘hangen’, waarmee de kans op lekkage groot wordt. 

  1. Raak het tentdoek niet aan met vette handen 

Ook is het raadzaam een tentdoek niet aan te raken wanneer je vette handen hebt. Denk bijvoorbeeld aan de zonnebrandcrème op je handen. Het vet kan de waterdichtheid van de tent aantasten en op deze manier lekkage veroorzaken. 

  1. Vermijd het contact met zeep

Voorkom dat je tentdoek in aanraking komt met zeep. Reinig daarom nooit je voortent met zeep of andere schoonmaakmiddelen, maar hang dus ook geen natte handdoeken of andere was over de tent, hoe verleidelijk dat ook is. De waterafstotende eigenschappen van het tentdoek kunnen hierdoor namelijk worden aangetast.

  1. Kook liever niet in de voortent

Kamperen is buiten leven, ook buiten koken hoort daarbij. Het is altijd slimmer om buiten de voortent te koken, omdat de kookdampen dan gemakkelijk kunnen vervliegen. Wil je op een regenachtige dag of om wat voor reden dan ook binnen koken? Kies er dan voor om dit in de caravan te doen en sluit de deur naar de voortent. 

Als de kookdampen in het tentdoek trekken, kan dit tot beschadigingen leiden. Moet je toch echt in de voortent koken? Zorg dan in elk geval voor een goede ventilatie voor de kookdampen. 

  1. Ventileer goed

Ventilatie is sowieso ontzettend belangrijk voor de levensduur van je voortent. Condensvorming kan leiden tot schimmel. Daarom is het van groot belang om altijd goed te blijven ventileren. 

Voortenten van Campout bevatten nokventilatie voor optimaal rendement. Ook is het slim om tochtstroken of wielflappen te verwijderen bij langdurig nat of vochtig weer, voor extra ventilatie. 

  1. Berg de voortent schoon en droog op

Misschien wel de allerbelangrijkste tip voor het verlengen van de levensduur: de voortent schoon en droog opbergen. 

Voor het behoud van het tentdoek is het belangrijk om de voortent regelmatig te reinigen. Zo voorkom je dat de impregnering beschadigt. Gebruik hiervoor nooit zeep of surfactant-houdende schoonmaakmiddelen, omdat deze de waterdichtheid van het tentdoek aantasten. 

Schoonmaken met alleen water is vaak voldoende. Vervolgens is het ontzettend belangrijk om alles goed te laten drogen. Als je de tent vochtig opbergt, trekt ‘het weer’ in de tent en ontstaat er schimmel. Zeker in een katoenen tent krijg je schimmel bijna nooit meer weg. 

Moet je de voortent door regenachtig weer noodgedwongen vochtig opvouwen? Zorg er dan altijd voor dat je de voortent thuis zo snel mogelijk uithangt, voor een langere levensduur. 

Meer weten over het verlengen van de levensduur van je voortent? Neem contact op 

Wil je meer weten over het verlengen van de levensduur van je voortent? De productexperts van Campout hebben meer dan 30 jaar kampeerervaring en vertellen je er graag over. Neem direct contact op.